top of page

LA HISTÒRIA

​

Tasca per a la setmana del 18 al 24 de maig.

​

Ara que tenim clar com serà el personatge del nostre curt, hem de decidir com serà la història. Toca escriure el guió! Pensa en una estructura senzilla: quin objectiu vol aconseguir el personatge? Podria ser obrir una porta, aconseguir una galeta, apagar una espelma… Ara, posa-li difícil. Quins obstacles haurà de superar per aconseguir-ho? I, al final, ho ha aconseguit o no?

​

​

 

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

Abans d’escriure el guió d’una pel·lícula ens cal una idea: el punt de partida que donarà lloc a la nostra història i al nostre guió. Per identificar si anem pel bon camí, tenim una sèrie de trucs que ens poden ser molt útils quan ens estem iniciant en el món del cinema.

​

Una manera senzilla, però efectiva, de veure si hem escollit una bona idea és que inclogui acció: un personatge o un conjunt de personatges a qui passa alguna cosa. Per exemple, algú que viatja a un lloc llunyà i misteriós a través d’una porta màgica; dues persones que topen amb el cotxe i resulta que ja es coneixen, però feia anys que no es veien; toca la loteria en una petita població i tothom té un dècim, o quasi tothom…

​

Un bon truc per esbrinar si la nostra idea funciona és que sigui clara i que es pugui definir en una sola frase per poder-la explicar a una altra persona, com en els exemples anteriors.

​

A partir d’aquí, per desenvolupar la idea, treballarem els personatges perquè tinguin unes característiques, unes motivacions i, sobretot, un objectiu. I farem que aquests personatges emprenguin accions per aconseguir els objectius proposats. Per comprovar-ho, ens preguntem: “Què volen els nostres personatges?” i, “Què fan per aconseguir-ho?”.

​

L’acció avança gràcies als objectius i desitjos de cada personatge, juntament amb els obstacles o els conflictes que s’interposen en el seu camí. Si volem que hi hagi acció, i sobretot emoció, els nostres personatges mai no poden aconseguir el seu objectiu a la primera. Com més difícil sigui d’aconseguir l’objectiu, més interessant serà la història!

​

Un altre aspecte que hem de vigilar és la versemblança. Tot allò que la nostra història inclogui (personatges, accions, situacions, objectes…) ha de ser creïble per a l’espectador. Això no vol dir que tot el que hi aparegui hagi de ser real, però sí creïble dins de l’univers que haurem creat. Per exemple, si dins de la història hi ha un únic personatge que té un poder màgic, hi ha d’haver una justificació, quelcom que expliqui per què el té aquell personatge i no la resta, de manera que l’espectador es cregui que realment té sentit que ell sigui l’únic.

​

Una bona manera d’inspirar-nos a l’hora de triar una idea és pensar en anècdotes personals o properes; parlar de temes que coneixem i de situacions que ens són familiars. Després ho farcim amb una miqueta d’imaginació i creem històries fantàstiques! A partir d’aquí, la nostra idea serà més o menys reeixida segons el grau d’originalitat i de diferenciació amb altres històries similars.

Abans d'escriure el guió

idea 3
images.jfif
baixa (13).jfif
baixa (14).jfif

Una sola frase

Història creïble per a l'espectador

Partir d'anècdotes personals

Anotación_2020-05-20_014455.png

Estructura de la història

L’estructura d’una història és l’esquelet d’un guió i, si volem que el nostre relat sigui sòlid, necessitem que estigui ben vertebrat. L’estructura uneix totes les parts de la història de manera coherent, la dota de sentit dramàtic i la fa avançar cap al final desitjat.

​

Cal recalcar que no hi ha una sola manera d’estructurar una història, però creiem que la fórmula que us proposem a continuació és molt útil si us esteu iniciant en el món de la creació audiovisual.

​

Es tracta de l’estructura clàssica en tres actes, que és el model que segueixen la majoria de relats, pel·lícules i sèries.

Aquesta estructura funciona de la manera següent:

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Primer acte

​

Correspon al plantejament del conflicte de la nostra història. Coneixem el “món habitual” dels nostres personatges i el conflicte que provoca que surtin de la seva zona de confort.

 

Segon acte

​

S’anomena nus de la història perquè és la part en què tot es complica. Apareixen traves en el camí del personatge protagonista que l’impedeixen aconseguir el seu objectiu.

 

Tercer acte

​

El desenllaç és la part final de la història, quan es resol el conflicte que hem plantejat i desenvolupat anteriorment. És el moment en què el personatge protagonista evoluciona i resol el conflicte al qual s’havia d’enfrontar per aconseguir el seu objectiu.

 

A partir d’aquest esquema hem de provar de dividir la nostra història en 3 actes, d’identificar-ne els punts clau i reflexionar sobre quin és l’objectiu vital que mou el protagonista i les seves accions.

Aquesta serà la base del nostre guió. A partir d’aquesta estructura crearem les escenes necessàries de cada acte i les desenvoluparem en profunditat.

​

Sovint es diu que la clau per escriure un bon curtmetratge és que tingui el final que tothom desitja però que succeeixi d’una manera inesperada

Anotación_2020-05-20_004317.png
Anotación_2020-05-20_014455.png

Presentació del personatge i aparició d'un conflicte

Entrebancs que no li permeten aconseguir l'objectiu

Desenllaç (millor que sigui inesperat)

Tasques que has de realitzar

1) Redacció del relat

Escriu la teva història en forma de relat.

Exemple del meu curt d'animació

​

​

Enmig d'una pandèmia mundial, una família monoparental es queda confinada a casa. La mare i els tres fills intenten portar la situació amb la màxima "normalitat" tot i que cadascú la viurà de forma diferent.

​

La mare, vídua des de fa poc i plena de malenconia, es dedica plenament als fills i intenta continuar endavant. Les seves rutines i aficions l'ajudaran. Vol celebrar el seu aniversari tot i no poder estar rodejats de la resta de la família o els amics.

​

Els fills, es mostren ressignats a no sortir i es distreuen tant com poden.

​

Enmig de la celebració, una trucada telefònica farà que tot canviï

1) Guió /Storyboard

​

Un cop tens escrita la història, hauràs de definir com l'explicaràs (tipus de plans, angulació, moviment de càmera ... Si hi haurà música o efectes sonors, diàlegs, localitzacio ,...

​

Podeu fer-ho amb qualsevol plantilla de "canva" seguint aquest model: 

​

​

Projecte__rodem_un_curt_títol__20_d'abr
video-storyboard-example-300x232.jpg

Les imatges també poden ser esquemàtiques

bottom of page